Teleoptik Žiroskopi na vežbi “Manevri 2022”

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na poligonu “Pasuljanske livade” delu aktivnosti združene vežbe „Manevri 2022“ u okviru kojih se realizuje provera obučenosti rezervnog sastava 3. brigade Kopnene vojske. Predsednik Vučić je zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem imao priliku da se uveri u visok nivo osposobljenosti profesionalnih pripadnika Vojske i lica iz rezervnog sastava u izvršenju bojevih gađanja naoružanjem pešadije, artiljerije i oklopnih jedinica kao i iz sredstava iz razvojnog programa naše namenske industrije.

Teleoptik Žiroskopi predstavio je svoj proizvodni program, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao: „Teleoptik nam je strateški važan partner“.

Posle obilaska vežbovnih aktivnosti i sastanka sa predstavnicima namenske industrije predsednik Vučić pohvalio je pripadnike rezervnog sastava Vojske Srbije i ocenio da su vrlo dobro ispunili svoje zadatke.

– Videli ste deo novog naoružanja i deo onoga što stavljamo u sistem, a što nije uvek lako i jednostavno. Posebno radimo na dronovima i na naoružavanju dronova. Mi smo sada u specifičnoj situaciji, zato je bio ovaj sastanak, jer moramo sve sami da proizvodimo. Mi nemamo od kuda više da dovezemo bilo šta, čak i ono što platimo na Zapadu, onda nam po dve godine ne isporučuju. Može im se. A ovo što smo platili na Istoku, ne može da doleti, pošto niko neće da pusti. Sve dobri prijatelji i braća… Samo Srbija ne sme da ima oružje… Tako da moramo sebi da se posvetimo i da proizvodimo dovoljno i oružja i oruđa i municije. Bio je kratak, ali ne lak sastanak, nastavićemo sastanke, do Nove godine moramo kompletan popis imovine u svim fabrikama da imamo, a pre toga bavićemo se samo kapitalom i onim što je unapređenje naše vojne industrije – rekao je predsednik Vučić.

On je ukazao na značaj modernizacije, kako bismo izašli iz okvira tehnologije osamdesetih i devedesetih godina.

– Uložićemo još mnogo, ali neću pogrešiti ako kažem da smo dosta toga promenili i značajno su unapređene naše sposobnosti i mogućnosti. Naravno, ja nikad nisam zadovoljan – rekao je predsednik Vučić.

 

Predsednik Republike danas je obišao više radnih tačaka na kojima su aktivni i rezervni pripadnici 3. brigade KoV prikazali segmente vatrene obuke i uspešno izvršili niz gađanja. Prvo je prikazano dejstvo streljačkog voda na oklopnom borbenom vozilu točkašu “Lazar 3” i MRAP 6X6, zatim gađanja poluautomatskom snajperskom puškom 7,9mm M-76, puškomitraljezom 7,62mm M-84, dalekometnom puškom 12,7mm M-93 i mitraljezom 12,7mm na daljinski upravljivoj borbenoj stanici (DUBS).

 

Usledio je prikaz gađanja mehanizovanog voda na borbenom vozilu pešadije BVP M-80A protivavionskim topom 20mm i mitraljezom 7,62mm, kao i gađanje koje su izvršile posluge automatskog bacača granata BGA 30mm M93. Potom su prikazana gađanja posluga protivoklopnog raketnog sistema KORNET M, kao i gađanja tenkovskog voda na tenku M-84. Gađanje su, zatim, izvršili i vod samohodne haubice 122mm GVOZDIKA. Na poslednjoj radnoj tački, predsednik Vučić imao je priliku da prisustvuje gađanju voda minobacača 120 mm M75 uz upotrebu savremenog seta za upravljanje vatrom.

 

Vežbovne aktivnosti snaga Vojske Srbije u okviru združene vežbe „Manevri 2022“ realizovaće se do 6. novembra i imaju za cilj dalje unapređenje sposobnosti komandi i jedinica za planiranje i izvođenje operacija, kao i proveru borbene gotovosti za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije. Na vežbi učestvuje i deo rezervnog sastava Vojske Srbije, a podršku pružaju pripadnici opštih i logističkih službi koje obezbeđuju neprekidnost veze, vazdušno osmatranje i javljanje, atomsko-biološko-hemijsko obezbeđenje, transport, ishranu, popunu ubojnim sredstvima, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.

Tekst i fotografije: MInistarstvo odbrane Republike Srbije